U bent hier

Mobile Battery Charger

Movanis MBC, Mobile Battery Charger, is een mobiele snellader voor zowel zelfrijdende als magazijnvoertuigen en heftrucks met bestuurder. De MBC zorgt ervoor dat de bestaande loodbatterij van het voertuig continu opgeladen wordt.

Het MBC systeem communiceert rechtstreeks met het laadstation via zender/ontvanger. Zelfrijdende heftrucks positioneren zichzelf automatisch aan het laadstation. Voor de niet-zelfrijdende variant dient de heftruckchauffeur enkel de heftruck aan het laadstation te positioneren. Het batterij laadproces start en verloopt nadien helemaal automatisch. In slechts 12 minuten is de heftruck weer helemaal bedrijfsklaar. De korte laattijden laat een hogere continuïteit in het productieproces van elke heftruck toe.

Eén laadstation kan ongeveer 10 heftrucks bedienen. Een plaatsbesparing want nu heeft iedere heftruck geen eigen laadstation meer nodig. Het systeem is modulair. Het wordt op bestaande heftrucks geplaatst maar vervangt de loodbatterijen niet. Dit vermijdt de ontlading van de loodbatterijen en verlengt daardoor hun levensduur significant. Het is een kostengunstig alternatief voor de lithium ion batterijen hoofdzakelijk gepromoot door heftruck producenten en de terugverdientijd is geschat op twee maanden.

Het systeem is beschikbaar voor batterijen op 24V en 48V. 

 

MBC type

Charge

Voltage

Output

Voltage

Output

Current

Capacity Data sheet
MBC 48 - 24 -40A 48V 24V 40A 80Ah
MBC 96 - 48 - 40A 96V 48V 40A 80Ah
MBC 192 - 48 - 40A 192V 48V 40A 160Ah

Het gepatenteerde systeem kwam tot stand door een samenwerking met Toshiba en werd gedeeltelijk gefinancierd door overheidssubsidies van het IWT.

Lees meer in een artikel door De Tijd en het vaktijdschrift Automation Magazine.

Demonstratievideo van zelfrijdende heftrucks uitgerust met het MBC systeem:

 

Movanis | Mijnwerkerslaan 14 - 3550 Heusden-Zolder - Belgium | Tel +32 11 71 10 70